Bioscoop

Louis Hartlooper Complex

Geschiedenis van het gebouw
Al geruime tijd wordt in Utrecht gewerkt aan uitbreiding en verbetering van bioscoopzalen. Duidelijk is dat Utrecht een chronisch tekort heeft aan filmdoeken. Plannen voor een megaplex liggen zowel bij Wolff Cinema Groep als Pathé. Ten aanzien van de arthouses zijn zowel ´t Hoogt als Springhaver actief geweest in de planontwikkeling.

Eind jaren negentig ontwikkelde ´t Hoogt het zogenaamde ´Cultiplex´-plan. De toenmalige wethouder ondersteunde de plannen, maar onder de voorwaarde dat het plan ontwikkeld zou worden met de belangrijkste partijen in de stad, Springhaver (Jos Stelling) en de Wolff Cinema Groep.

Al snel bleek dat niet alle partijen op een lijn zaten. Jos Stelling kon zich niet vinden in de plannen, waarbij Springhaver bij verwezenlijking van het cultiplex (of ´artplex´) zou moeten sluiten. Bovendien had Stelling een andere visie op de toekomst van de al of niet gesubsidieerde filmvertoning in Utrecht.

Om zijn visie concreet te maken ontwikkelde Jos Stelling het plan voor het Louis Hartlooper Complex. Bewust werd gekozen voor een locatie in het Utrechtse museumkwartier. In december 2001 werd het voormalige politiebureau Tolsteeg (Rijksmonument) toegezegd door de gemeente Utrecht aan Jos Stelling. Dit pand stond sinds 1999 leeg en wachtte op een nieuwe (culturele) bestemming. Met een nieuwe visie op de filmvertoning, een realistische kijk op de toekomst, zonder bouw of exploitatiesubsidie en mede dankzij de positieve reacties van de omwonenden, besloot de gemeente het pand aan Jos Stelling te verkopen ten behoeve van het Louis Hartlooper Complex.

September 2003 werd met de bouw van het Louis Hartlooper Complex begonnen, op 22 juli 2004 ging het complex open voor het publiek, op 5 september werd het officieel geopend door Louis Hartlooper jr.

De locatie
Het monumentale pand is in 1928 door architect Planjer gebouwd als politiebureau. Het nagenoeg enige gebouw in Utrecht, dat qua bouwstijl refereert aan de Amsterdamse school, werd in 2001 officieel een Rijksmonument. Naast het markante exterieur zijn in het gebouw enkele bijzondere detailleringen te zien, zoals het trappenhuis met glas-in-lood ramen. Het politiebureau bevindt zich in het Utrechtse museumkwartier.

 

Bezoekadres

Tolsteegbrug 1
3511 ZN  Utrecht (Utrecht)

Contactinformatie

Telefoon (info)  +31302320452
Reserveren (kassa)  +31302320450
Fax  +31302320451
w: http://www.louishartloopercomplex.nl/

Details

zalen: 4
kaartjes: € 7,50 (zonder korting)
sneak: onbekend
airco: onbekend
lift: onbekend
bijzonderheden: filmhuis cinemanet

Openingstijden

De openingstijden zijn niet per dag van de week gespecificeerd. Neem zo nodig contact op met de bioscoop omtrent de openingstijden.

Edgar Verburg.