Bioscoop

Filmmuseum Vondelpark

Het Filmmuseum is het grootste en belangrijkste centrum voor de cinematografie in Nederland. Het heeft een verzameling films in zijn beheer die de hele filmgeschiedenis omspant: van stille films uit de beginperiode van de cinema (eind 19de eeuw) tot en met de nieuwste digitale producties.

De internationaal gerenommeerde collectie, waaraan ieder jaar oude en nieuwe Nederlandse en buitenlandse titels worden toegevoegd, vormt de grondslag voor de vele activiteiten die het museum organiseert. Regelmatig zijn er themaprogramma“s en tentoonstellingen waarin de vele verschillende aspecten van film en filmgeschiedenis aan bod komen. Daarnaast distribueert het museum klassiekers en hedendaagse films in de Nederlandse filmtheaters. Het Filmmuseum beschikt tevens over de grootste filmbibliotheek van Nederland.

Het Filmmuseum gaat verhuizen
Het Filmmuseum verwacht in 2011 te beschikken over een nieuw te bouwen locatie aan de Noordelijke IJ-oever tegenover het Centraal Station. Alle huidige vestigingen, waaronder het Vondelparkpaviljoen en de Bibliotheek in de Vondelstraat, zullen naar de nieuwe locatie verhuizen.

Collectie
Het museum beheert een collectie van tienduizenden films (ruim 60.000.000 meter) en filmaffiches, en honderdduizenden filmfoto“s. Deze verzameling weerspiegelt de Nederlandse film- en bioscoopcultuur vanaf de beginperiode van de film tot op de dag van vandaag. Naast Nederlandse materiaal is er ook een bijzondere internationale collectie.

Het conserveren en restaureren van de collectie is een belangrijke taak van het Filmmuseum. Zo vereist 7.000.000 meter nitraatfilm uit de eerste helft van de vorige eeuw permanente aandacht. Dit uiterst brandbare materiaal verpulvert en moet overgezet worden op een andere drager om het voor de toekomst veilig te stellen. Ook films van recenter datum hebben bijzondere zorg nodig; sommige dreigen als gevolg van chemische ontbinding (verkleuring en verzuring van het materiaal) verloren te gaan. Het Filmmuseum heeft voor zijn restauratie- en conserveringswerk een aantal prestigieuze internationale prijzen ontvangen.

Programma
In het Filmmuseum is een breed scala aan films te zien: van klassiekers, kinderfilms en stille films vaak live begeleid tot documentaires, low-budgetproducties en nieuwe films uit alle delen van de wereld. Ook organiseert het museum tentoonstellingen, lezingen, retrospectieven en theatrale familievoorstellingen. Deze laatste zijn een combinatie van film met toneel, muziek en andere media. “s Zomers vinden er op het terras van het Vondelparkpaviljoen openluchtvoorstellingen plaats. Een hoogtepunt in de programmering is de Filmmuseum Biėnnale: een tweejaarlijks festival gewijd aan nieuwe filmrestauraties uit de collectie, met een prominente rol voor de muzikale begeleiding van de veelal stille films. Vind hier het actuele programma.

Oude en nieuwe films
Het Filmmuseum verwerft oude en nieuwe films uit alle delen van de wereld. Veel van deze films zijn behalve in de eigen zalen ook te zien in de Nederlandse filmtheaters, op festivals en in (film)musea in binnen- en buitenland.

 

Bezoekadres

Vondelpark 3
1071 AA  Amsterdam (Noord-Holland)

Contactinformatie

Telefoon (info)  +31205891400
Belbios  0900 9363 Belbios snelcode 07323 (45 cpm)
w: http://www.filmmuseum.nl/

Details

zalen: 2
kaartjes: € 7,80 (zonder korting)
sneak: geen
airco: onbekend
lift: onbekend
bijzonderheden: filmhuis 

Openingstijden

De kassa is momenteel geopend
De kassa is open op:
maandagvanaf 9:00 uur
dinsdagvanaf 9:00 uur
woensdagvanaf 9:00 uur
donderdagvanaf 9:00 uur
vrijdagvanaf 9:00 uur

De openingstijden zijn niet voor elke dag van de week gespecificeerd of variėren. Neem zo nodig contact op met de bioscoop omtrent de openingstijden.

Edgar Verburg.