Recensie

Cover van Lord of War
 Toon de quotesQuotes (6)
 Toon de videoclipTrailer

 

 Ga naar Cinema.nlCinema.nl
 Query IMDbIMDb.com

Lord of War (2005)

The first and most important rule of gun-running is: never get shot with your own merchandise.

Eén op de twaalf mensen op aarde bezit een vuurwapen. Hoe kan aan de overige elf mensen een wapen worden verkocht? Met deze gedachte vertrekt de film over wapenhandel.

Oekraïner Yuri Orlov (Nicholas Cage) vertelt ons zijn levensverhaal. In 1983 emigreert hij met zijn vader, moeder en broer naar Amerika onder de Joodse nationaliteit. Ze belanden in de wijk Little Odessa, New York; een ruige buurt.

Op een dag is Yuri in een buurtrestaurant getuige van een mislukte afrekening. De gedachte ontstaat meer te doen met zijn leven. Yuri besluit na de confrontatie opmerkelijk genoeg juist samen met zijn broer Vitaly Orlov (Jared Leto) de risicovolle wapenhandel in te gaan.

Alle begin is moeilijk, maar na verloop van tijd blijkt hij profijt te hebben van zijn bijzondere overtuigingskracht. Dat wordt hem later niet door iedereen in dank afgenomen. Zo heeft zijn broer, die aan de drugs raakt, een hoger moreel besef. Bovendien zit Interpolagent Jack Valentine (Ethan Hawke) hem op de hielen...

De onaantastbaarheid van iemand als Yuri is schrijnend -- zijn karakter is een samensmelting van vijf bestaande wapenhandelaren. Ook de beelden van enkele scènes kunnen schokkend zijn. De film is dan ook moeilijk 'leuk' te noemen. Het is wel goed dat Lord of war de kijker aanzet tot het denken over de vraag waarom er vandaag de dag nog steeds zoveel wapens in omloop zijn. Als antwoord wordt deels de (politieke) invloed van enkele politieke leiders en grootmachten gesuggereerd.

Regisseur Andrew Niccol schreef eerder de scenario's voor Gattaca, The Truman Show, S1m0ne en The Terminal. Niccol heeft het lef om de realiteit van de illegale wapenhandel en de mate van corruptie in deze wereld te tonen. En dat terwijl geen van de Amerikaanse filmstudio's wenste te helpen bij de productie. <EV>

Film Cast

 

Details

regisseur: Andrew Niccol »
genre: Actie/Misdaad/Drama/Thriller
taal: Engels
première: 3-11-2005
waardering: 3,5 sterren3,5 sterren3,5 sterren3,5 sterren
website: 
   http://www.lordofwarthemovie.com/

 
kijkwijzer:   16GST
Edgar Verburg.