Recensie

Cover van White Noise
 Toon de foto'sFoto's (12)
 Toon de videoclipTrailer

 

 Ga naar Cinema.nlCinema.nl
 Query IMDbIMDb.com

White Noise (2005)

The dead are trying to get a hold of you.

Voormalig Batman-acteur Michael Keaton is eindelijk weer terug in een spannende film.

Jonathan Rivers wacht op de thuiskomst van zijn vrouw Anna (Chandra West). Een bos bloemen ligt al op tafel voor haar. Het is een van zijn gelukkigste dagen, omdat Anna 's ochtends met het nieuws kwam dat zij voor de tweede maal zwanger is door Jonathan.

De klok in de woonkamer komt tot stilstand. Sommigen geloven dat dit altijd samenvalt met een nare gebeurtenis. Dit is in White Noise niet anders. Anna blijkt met haar auto van de weg te zijn geschoten met dodelijke afloop.

De dag na het ongeluk wordt hij geschaduwd door een mysterieus persoon. De man blijkt een praktijk annex studio te bezitten waar hij witte ruis analyseert. Overleden communiceren via dit medium; niet altijd op vriendelijke wijze. Jonathan ontmoet soulmate Sarah Tate (Deborah Kara Unger) en zet alle middelen in om weer in contact te komen met zijn vrouw.

Het groeit uit tot een obsessie: taperecorders, televisieschermen en computer. Zijn zoontje Mike (Nicholas Elia) heeft het nakijken. Jonathan lijkt iets op het spoor te zijn, maar waar gaat het heen?

De film heeft betere en slechtere kanten. Als thriller is het werk van Geoffrey Sax geslaagd; bijna onaangenaam spannend. Goed geluid is dan wl essentieel. Misschien is het electronic voice phenomena (EVP) wat zweverig om een hele film op te baseren. Dat kan wat vervelen in de eerste helft van de film. Van dat bovennatuurlijke moet je houden. Even door bijten. <EV>

--

Jonathan Rivers (Michael Keaton) verliest zijn vrouw Anna (Chandra West) bij een auto-ongeluk. Hij komt Raymond Price (Ian McNeice) tegen, die hem vertelt dat zijn vrouw contact met hem zoekt via de witte ruis op zijn TV. Aanvankelijk gelooft hij hem niet, maar als hij rare telefoontjes en voicemailtjes krijgt vanaf de (kapotte) mobiele telefoon van Anna, gaat hij toch bij hem langs.

Price helpt mensen contact te zoeken met de overledenen. Als de man onder verdachte omstandigheden overlijdt, gaat Jonathan verder op onderzoek uit met Sarah Tate (Deborah Kara Unger), een vrouw die hij bij Price (ook voor sessies) heeft ontmoet. Het wordt een obsessie om Anna 'op beeld' te zien en om uit te zoeken wat er wordt gezegd. Het wordt steeds bizarder: Jonathan krijgt niet alleen berichten van Anna, maar ook die van anderen. En die hebben niet allemaal de beste bedoelingen.

Jonathan ziet het als een roeping: Anna helpt hem en geeft aanwijzingen om mensen in nood te helpen. Hij krijgt dus niet alleen berichten van overledenene, hij ziet ook de toekomst. De 'kwade' geesten zitten echter ook achter hem aan. Door zijn wil om mensen te blijven redden brengt hij ook zichzelf in gevaar.

Het is een uitermate spannende film met een aantal fikse schrikmomenten. Doordat de film over het geheel heel donker is geschoten, is het niet moeilijk om bijna constant in spanning te zitten. Zeker in een bioscoop komt de beangstigende sfeer tot zijn recht. Doordat de berichten tussen de ruis vaak vaag zijn, wordt de kijker soms in het onzekere gehouden en is het niet duidelijk wie je nu ziet. Dit stoort echter niet, want dit wordt vervolgens snel duidelijk. Een klein minpuntje is dat Jonathan bij zijn laatste redding opeens de schimmen (van o.a. Anna) in een ruit kan zien en niet alleen vanaf beeldscherm. Voor een kritisch oog is dit tegenstrijdig.

Niettemin is het een zeer geschikte film voor iedereen die niet bang is voor een beetje spanning en enigszins in het bovennatuurlijke gelooft.

Sterren: **** (4 uit 5) <VV>

Film Cast

 • Michael Keaton
 • Chandra West
 • Deborah Kara Unger
 • Ian McNeice
 • Sarah Strange
 • Nicholas Elia
 • Mike Dopud
 • Marsha Regis
 • Brad Sihvon
 • Mitchell Kosterman
 • L. Harvey Gold
 • Amber Rothwell
 • Suzanne Ristic
 • Keegan Connor Tracy
 • Miranda Frigon

 

Details

regisseur: Geoffrey Sax »
genre: Mysterie/Thriller/Drama/Horror
taal: Engels
première: 14-4-2005
waardering: 2,5 sterren2,5 sterren2,5 sterren
website: http://www.whitenoisemovie.com/
 
kijkwijzer:   12AT
Edgar Verburg.