Recensie

Cover van De Dominee
 Toon de foto'sFoto's (6)

 

 Ga naar Cinema.nlCinema.nl
 Query IMDbIMDb.com

De Dominee (2004)

opkomst en ondergang van een maffiabaas

Het verhaal van De Dominee werd gebaseerd op het leven van topcrimineel Klaas Bruinsma, maar kreeg in de film om juridische redenen de naam Klaas Donkers.

Klaas (Peter Paul Muller) ontmoet Annet (Chantal Janzen) omdat hij samen met zijn maatje Adri Slotemaker (Frank Lammers) voor drugsbaas Hugo Duvall (Keith Davis) gaat werken. Annet verzorgt noodgedwongen de boekhouding van Hugo, die ooit haar broer om zeep hielp. Uit wraak wenst Annet haar baas te laten vermoorden.

Klaas weigert in te gaan op haar verzoek, maar er ontstaat een opmerkelijk relatie. Onverwacht moet Hugo met spoed naar Amerika om voor zijn zieke moeder te zorgen en krijgt het tweetal de kans om de illegale zaken over te nemen in ruil voor contanten.

De tijden van rijkdom breken aan door de grootschalige handel in softdrugs. Maar waar geld is, is nijd. Klaas is langzaam aan zijn leven niet meer zeker, ook al wil hij dat zelf niet geloven. Annet slikt zelfs antidepressiva en stapt het liefst uit de donkere zaakjes.

Op een onhandig moment komt Adri in de schulden vanwege het opstarten van een sportschool voor zijn broer (Cas Janssen). Adri eist zijn aandeel van zo'n anderhalf miljoen bij partner Bruisma, maar hij weigert hem dit te betalen...

Peter Paul Muller en Frank Lammers spelen overtuigende rollen. Chantal Janzen geloven we snel als het om een typje gaat dat graag omgaat met rijkaards. Helaas heeft Tygo Gernandt maar een kleine rol.

De actie blijft beperkt tot een paar rondvliegende kogels en behoeft ook niet meer nadruk. De soundtrack is beknopt, maar Inwtine voerde het nummer 'Cruel Man' op.

De film is als Nederlands misdaaddrama aardig geslaagd en zal niet vervelen. Het gaat niet om de spanning maar eerder de dialogen over vriendschap en vertrouwen. Vergelijk productie niet met klassiekers als The Godfather en Goodfellas of de ware feiten over Bruinsma. <EV>

Film Cast

 

Details

regisseur: Gerrard Verhage
genre: Misdaad/Drama/Thriller
taal: Nederlands
première: 2-9-2004
waardering: 4 sterren4 sterren4 sterren4 sterren
website: http://www.dedominee.nl/
 
kijkwijzer:   16G

Filmprijzen

Gouden Kalf  Beste Production Design (2004)
Marco Rooth
Edgar Verburg.