Recensie

Cover van 2012

 

 Query IMDbIMDb.com
 Zoeken bij PathéPathe.nl

2012 (2009)

We Were Warned.

De Maya's voorspelde het al: op 21 december 2012 vergaat de wereld zoals we hem kennen.

De opwarming van de aarde blijkt een feit, zo ontdekt wetenschapper Adrian Helmsley (Chiwetel Ejiofor). Door bijzonderlijke straling blijkt onze aardbol van binnen in rap tempo op te warmen. De aardkorst kent al meerdere zwakke plekken, waaronder bij Yellowstone in de VS. Het is dan ook niet willekeurig dat Charlie Frost (Woody Harrelson) hoogst verontrustende radio-uitzendingen verzorgd vanaf deze locatie. Door een toevalligheid komt ook schrijver Jackson Curtis (John Cusack) deze problemen op het spoor.

De overheden houden deze wetenschap echter al jaren angstvallig weg van de gewone burger. Wereldwijde massahysterie zou de reddingsplannen namelijk in gevaar brengen en onuitvoerbaar maken.

Jackson en zijn ex-vrouw Kate (Amanda Peet), strijden om het tij te keren voor overleving van hun gezin en de mensheid. Dan blijkt dat een aantal prominenten, waaronder een Russische miljardair Yuri Karpov (Zlatko Buric) en topfunctionaris Carl Anheuser (Oliver Platt), door andere belangen minder solidair te zijn.

De regisseur en producer van Independence Day is terug met een spektakelfilm van de bovenste plank. De parallellen met zijn eerdere rampenfilm The Day After Tomorrow zijn herkenbaar.

Door de bonte maar voorspelbare mix aan personages, waaronder wetenschappers, politici en een gewoon gezin, sluit het verhaal aan bij een relatief breed publiek. De film werkt met name doordat de cast sympathie weet te wekken. Een aantal goede grappen onderbreken de bijna overdadige hoeveelheid natuurgeweld. Helaas kan de humor net niet tippen aan "ID4", maar dit is misschien ook minder goed in te passen bij het thema. Woody Harrelson blinkt in elk geval uit.

Complimenten voor het enorme detail in de grafics - tot en met omrollende meubels in de instortende kantoorgebouwen toe - al is nooit na te gaan in hoeverre zulke computeranimatie accuraat is. Dit maakt de film wel extra interessant voor het witte doek en blu-ray.

"Remember... you heard it first on Charlie's." <EV>

Film Cast

 

Details

regisseur: Roland Emmerich »
genre: Actie/Drama/Science Fiction/Thriller
taal: Engels
première: 11-11-2009
waardering: 3,5 sterren3,5 sterren3,5 sterren3,5 sterren
website: 
   http://www.sonypictures.com/movies/2012/

 
kijkwijzer:   12AT
Edgar Verburg.