Recensie

Cover van Spider-Man 3

 

 Ga naar Cinema.nlCinema.nl
 Query IMDbIMDb.com

Spider-Man 3 (2007)

Next summer, the greatest battle lies... within.

Na de prettig duizelingwekkende Spider-Man 2, zwaait deel drie de bioscopen in. En het belooft wat goeds te worden. Meer ‘bad guys’, meer plot en de muurkruiper trekt ditmaal een zwart pak aan. Dat ziet er stoer uit. Maar is Spider-Man 3 wel een vervolg om verslingerd aan te raken?

Zoals altijd, heeft Spider-Man aka Peter Parker (Tobey Maguire) opnieuw persoonlijke problemen. In plaats van een tekort aan zelfvertrouwen, heeft de spinnenman nu een overschot. Dat wordt, zoals het een stripverfilming betaamt, erg letterlijk gebracht. Er komt namelijk een buitenaards goedje bij kijken. Het spul geeft Parkers gepimpte lichaam nog meer kracht. Maar ook zijn minder plezante karaktereigenschappen verergeren erdoor.

En misschien wat meer dan de kijker zou willen. Onbedoeld zien we Parkers sukkelige kant veel vaker terug dan in de eerdere prenten. Het gaat te ver – uiteindelijk kijk je twee uur naar een loser die zijn vriendinnetje (Kirsten Dunst) en beste doch rivaliserende vriend (James Franco) verwaarloost. Als emotioneel extraatje introduceert de film ook nog twee driehoeksrelaties en een nieuwe slechterik, die achteraf de moordenaar van Parkers oom blijkt te zijn. Allemaal interessant, maar het gaat te snel om je erbij betrokken te voelen. Hoe gaat Parker met zijn relatieproblemen en superego om? Veel huilen en dansen als een manke duif; zijn spinnenpak trekt hij nauwelijks aan.

En de momenten waarop het pak actie inluidt, worden de prachtige special effects verspild met compleet doorgedraaid camerawerk. Bill Pope, de vaste Spider-Man cinematograaf, die onder andere weergaloze shots voor The Matrix-trilogie ontwierp, is hier volledig de weg kwijt. Zo is de actie ook; je weet doorgaans niet wat je ziet en waar je je als kijker bevindt. Dodelijk voor een blockbuster met hoge verwachtingen.

Voel ik me verslingerd? Nee, aan Spider-Man 3 is geen touw vast te knopen. De kris-kras-verhaallijn is complexer dan hierboven beschreven, het gejammer is erger dan een soap en de actie is onduidelijker dan een geblinddoekte achtbaanrit. Zonde dat het sterke acteerwerk van Kirsten Dunst en James Franco de film niet kunnen redden. Het is dan ook onvoorstelbaar dat het voltallige team van de voorgaande films, ook verantwoordelijk is voor deze aflevering. Misschien wilden ze teveel vliegen in één web vangen. <Ronald Veldhuizen>

Film Cast

 

Details

regisseur: Sam Raimi »
genre: Actie/Avontuur/Science Fiction/Thriller
taal: Engels
première: 26-4-2007
waardering: (nog niet beoordeeld)
website: 
   http://www.sonypictures.com/movies/spiderman3/site/

 
kijkwijzer:   16GT
Edgar Verburg.