Recensie

Cover van Munich
 Toon de videoclipTrailer

 

 Ga naar Cinema.nlCinema.nl
 Query IMDbIMDb.com

Munich (2005)

The world was watching in 1972 as 11 Israeli athletes were murdered at the Munich Olympics. This is the story of what happened next.

Iets meer dan een half jaar geleden kwam Steven Spielberg met War Of The Worlds (2005) op de proppen. Helaas nam Spielberg de essentie van H.G. Wells' War Of The Worlds, namelijk de sociologische en biologische ontwikkeling van de mens, er volledig uit en verving dit door geloof, hoop en liefde. Is Munich wederom een preek? Gelukkig valt dat mee. En er is meer.

Munich opent met een verslag van de terroristische aanslag in 1972 in MŁnchen. Een groep Palestijnen gijzelt IsraŽlische sporters, welke uiteindelijk allemaal sterven. De lange scŤne toont een deel van de gijzeling ter plekke, maar het gros speelt zich af op TV. In IsraŽl kijkt Avner (Eric Bana) met zijn zwangere vrouw Daphna (Ayelet Zorer) toe. De gruwelijke aanslag doet hen en de IsraŽlische premier Golda Meir (Lynn Cohen) beseffen dat de vrijheid van iedere IsraŽliet op deze manier geschonden kan worden. De premier wil hard terugslaan. De mensen die Munich georganiseerd hebben, moeten verdwijnen.

Avner krijgt deze opdracht en reist af naar Europa, waar de vermeende terroristen wonen. Hij wordt bijgestaan door een veelzijdig team: Carl (CiarŠn Hinds), Steve (Daniel Craig), Robert (Mathieu Kassovitz) en Hans (Hanns Zischler). Avner koopt op moeizame wijze informatie over de terroristen van de Fransman Louis (Mathieu Amalric).

Avner is gemotiveerd; hij vecht om de vrijheid en veiligheid van zijn gezin te waarborgen.

Wat volgt, is een enorm enerverende episode van bommen en vuurgevechten met als resultaat volle bloedbaden.

Na meerdere aanslagen te hebben gepleegd, krijgt Avner toch twijfels. Zijn onze slachtoffers wel de daders? Ook op politiek gebied begint Avner in een schemergebied te raken. De Palestijnen geloven bijvoorbeeld tenslotte ook ergens in, en dat is het hebben van een vrij thuisland. Dit doel is niet anders dan dat van de IsraŽlische joden, zoals Avner. Langzaamaan stapelen de gruweldaden van Avner zich in zijn geest op. Is dit wat nodig is om zijn familie vrijheid te geven?

De gehele cast acteert uitstekend, er zijn geen momenten van ongeloofwaardigheid te vinden. Ook het casten van Eric Bana als IsraŽliet blijkt een goede zet te zijn geweest. De dialogen die de acteurs tot leven brengen, zijn in het algemeen erg natuurlijk: men onderbreekt elkaar en er wordt gestotterd. Een prachtige scŤne op dit gebied is degene waarin Avner uitgebreid kennismaakt met Louis' organisatie.

Ook zijn de omgevingen erg absorberend, je waant je met gemak in het Europa van de jaren '70.

De schietpartijen en bomaanslagen worden ook realistisch neergezet. Duidelijk is te zien dat Spielberg hiervoor dezelfde lade heeft opengetrokken als voor Saving Private Ryan (1998) en Schindler's List (1994), hetgeen betekent dat er bijna 2 uur lang veel expliciet geweld in de film te vinden is, vergezeld met een daverend kabaal geweerschoten. Het effect is dat je hart af en toe eens een slagje overslaat. De aanslagen zijn dus ingrijpend om te zien, de beelden blijven in je hoofd hangen. Net als dat bij Avner zal blijven doen. En deze stijl is Spielbergs grootste troef. Als Avners team elkaar leert kennen, volgt de kijker de vele gesprekken die plaatsvinden. Als Avner piekert, doen we mee.

Niet verwonderlijk duurt de film daarom vrij lang. Er wordt ook aardig wat tijd besteed aan politiek. Ook al worden beide kanten van het verhaal belicht, wordt de IsraŽlische zaak naar mijn gevoel meer aangemoedigd. Hoewel zeer subtiel, kwam toch de statement dat de joden meer recht op een thuisland hebben dan de Palestijnen, naar voren. Daarentegen valt wel wat te zeggen voor Avners laatste definitie van thuis en de keuzes die hij hierom maakt. Genoeg discussiemateriaal is het in ieder geval.

Voorop staat dat Munich een sublieme mix van drama en spanning is. De stijl van filmen staat geen korte speelduur toe, er zit misschien een aanslag teveel in. Maar houdt dus rekening met een lange zit en vooral met veel bloot en bloed - en in Munich gaan deze twee geheel in elkaar op. Cijfer: 8,5 / 10
<Ronald Veldhuizen>

Film Cast

 

Details

regisseur: Steven Spielberg »
genre: Drama/Geschiedenis/Thriller
taal: Engels
première: 26-1-2006
waardering: 4,5 sterren4,5 sterren4,5 sterren4,5 sterren4,5 sterren
website: http://www.munichmovie.com/
 
kijkwijzer:   16G
Edgar Verburg.