Artikel
Uit ons bestand
Nieuwe naam voor Filmfestival in Maastricht en Aken
Het voormalige Filmfestival Maastricht wil de komende jaren uitgroeien tot hét festival in de (Eu)regio van en over de Europese film. Onder de nieuwe naam Made in Europe Film Festival, dit jaar van 25 tot en met 29 maart, wil het vooral inhoudelijk van zich laten zien en horen.
Het wordt een ontdekkingstocht door onbekend Europa met een hoofdrol voor de Belgische cinema. Het vizier is vooral gericht op jonge, relatief onbekende filmmakers uit alle hoeken van Europa die op het punt staan door te breken. Het festival is een uitstekend podium om kwalitatief, artistieke films uit hun koker onder de aandacht te brengen. Sommige zijn speciaal voor het festival geïmporteerd en alleen dan te zien.
Maastricht is de ideale uitvalsbasis voor een Europees filmfestival. De samenwerking met andere steden in de Euregio creëert mogelijkheden voor een groter en exclusiever aanbod van films. Waardoor het festival daadwerkelijk culturele meerwaarde kan bieden. Concreet is de samenwerking met Aken, in de nabije toekomst ook met België. De ambitie van Maastricht om mee te dingen naar culturele hoofdstad in 2018 maakt de stad eens te meer een ideale locatie voor dit evenement.
Bij de locatie alleen blijft het zeker niet. Het filmfestival zoekt ook samenwerking met andere culturele instellingen in de stad om bij te dragen aan een breder Europees cultureel bewustzijn. Zo is er onder meer een selectie te zien uit het filmwerk van de Brusselse kunstenaar Sven Augustijnen in Marres, centrum voor hedendaagse kunst. En samen met Studium Generale is er een debat met de Belgische journalist Marc Reynebeau. Niet toevallig allemaal van Belgische origine. Als filmland in opkomst staat België dit jaar immers centraal op het festival.
Tot de Belgische producties behoren onder meer Elève libre over een jongen die wordt geconfronteerd met hevige familieproblemen en zijn toevlucht zoekt in zijn favoriete sport. Of Unspoken, een familiedrama over verlies wanneer de 14-jarige dochter van een echtpaar verdwijnt. Onder de categorie Europese films valt Garage, een Iers plattelandsdrama over het veranderende leven van de Ierse working class. Of het Bosnische Snow waarin echo’s van het recente verleden hoorbaar zijn.
Tot slot, maar niet in de laatste plaats, besteedt het festival aandacht aan werk van ‘eigen bodem’: vier films van de van oorsprong Maastrichtse regisseur Eugenie Jansen. Waaronder de Tiger-awardwinnaar Tussenland: over een oude, nukkige man die een jonge vluchteling uit Soedan ontmoet. Ook hier wordt de grensoverschrijdende samenwerking zichtbaar: haar film Calimucho - drama over een jonge vrouw die moet kiezen tussen de zorg voor man en kinderen van haar overleden zus, een Tunesische tentbouwer en het circusleven – zal in het Duits ondertiteld te zien zijn in Aken. (28-1-2009 11:48:28)
Meer Nieuws
Actuele artikelen
Er zijn recentelijk geen nieuwsfeiten uit de filmwereld.