Bioscopen

De bioscopen in Rotterdam

 Bioscoop (aantal zalen)


Over Rotterdam

De grootste Europese havenstad, Rotterdam, is decennia lang de drukste havenplaats geweest van ons continent. De immense haven en de unieke skyline werden dan ook meerdere malen gebruikt als decor.

In 1973 gebruikte filmmaker Paul Verhoeven de Erasmus Universiteit Woudestein in Rotterdam voor de destijds omstreden film Turks fruit met Monique van de Ven en Rutger Hauer. De meest succesvolle film tot op heden, die (deels) in Rotterdam werd opgenomen, is de misdaadfilm Karakter (1997). Regisseuse Mike van Diem ontving hiervoor de Oscar voor beste buitenlandse film. Met een filmset in dezelfde regio deed filmmaker Pieter Kuijpers een schot in de goede richting met zijn Van God Los over de "Bende van Venlo". Voor de twee kinderfilms Kruimeltje en Pietje Bell maakte Maria Peters tevens enkele opnames in Rotterdam. Verder kunnen we terugdenken aan het seksueel geladen Ik ook van jou met Antonie Kamerling en Angela Schijf in de hoofdrol.

Rotterdam heeft twee Pathé megabioscopen; één op het Schouwburgplein en één bij De Kuip. Daarnaast zijn er enkele filmhuizen in de stad waar artistieke producties worden vertoond aan een kleiner publiek.

De Maasstad kent tevens een van de grotere filmfestivals. Het jaarlijkse International Film Festival Rotterdam (IFFR) biedt een grote variëteit, verspreid over meerdere locaties, waaronder het oude Luxor theater, Cinerama en de Rotterdamse Schouwburg. Sinds 1995 reikt de VPRO de fel begeerde Tiger Awards uit aan de drie beste producties.

Statistieken

Theaters in cijfers

  • 236 bioscopen in totaal
  • 668 geregistreerde zalen
  • 145 plaatsnamen
Edgar Verburg.