Bioscopen

De bioscopen in Amsterdam

 Bioscoop (aantal zalen)


Over Amsterdam

Amsterdam is van oudsher al dé filmstad van Nederland. Zo fungeert onze hoofdstad met zijn pittoreske grachten en herenhuizen regelmatig als decor voor diverse televisie- en film-producties. Wie herinnert zich niet de speedboot scènes uit Amsterdamned van Dick Maas? En wist u dat hier in 1971 filmopnames werden gemaakt voor de James Bond film Diamonds Are Forever?

Ook voor latere Hollywood kaskrakers werd de stad gebruikt als filmlocatie. Zo maakte regisseur Cameron Crowe opnames voor Vanilla Sky, filmmaker Michael Bay voor de Amsterdamse haven in Bad Boys II en bezocht Steven Soderbergh met zijn crew de grachtengordel voor het schieten van Ocean´s Twelve. De succesvolle Nederlandse producties Het schnitzelparadijs en Zwartboek zijn ook deels gefilmd in Amsterdam. Ook de romkom Alles is liefde met onder meer Carice van Houten, Chantal Janzen en Daan Schuurmans mogen we toevoegen aan deze lijst.

Amsterdam is rijk aan bioscopen, theaters en ook kleinere intieme filmhuizen. Uit de roddelpers weten we dat menige filmster ook graag een bezoek brengt aan de Nederlandse hoofdstad. Voor de ingang van het Tuschinski theater wordt met regelmaat de rode loper uitgerold vanwege een bijzondere première.

Naast de vaste bioscooplocaties wordt ook een ruime verscheidenheid aan jaarlijks terugkerende filmfestivals georganiseerd. Denk hierbij aan het documentaire-festival IDFA en het horror-themafestival genaamd Fantastic Film Festival. Voor het landelijke kinderfilmfestival Cinekid en het Amnesty International Film Festival wordt een deel van de voorstellingen geprogrammeerd in Amsterdam.

Statistieken

Theaters in cijfers

  • 236 bioscopen in totaal
  • 668 geregistreerde zalen
  • 145 plaatsnamen
Edgar Verburg.